fbpx
 In Parfum

Когато мечтаем за парфюм обикновено си представяме улиците на Париж заедно с Коко Шанел и нейния Шанел №5 … Но преди да се потънем изцяло в изисканата Шанз-Елизе, не е ли по добре, да отворим очи и да променим нашето местоположение.
Да, сърцето на първите парфюми всъщност е Близкия изток, и по-точно в древен Египет. Първоначално ароматът не се е използвал от хората за да се чувстват секси или за да примамват другият пол, а се използвал с религиозни цели и жертвени церемонии, като статут на сила и като знак за богатство.
По късно според древната легенда, Клеопатра имала напоени със сладки аромати платна на своята лодка по Нил, за да може Марк Антоний да бъде завладян от аромата и, още преди дори да погледне към нея – Клеопатра знаела как да изиграе своята игра, ако търсите въздействащ аромат, обърнете внимание на тези аромати, които могат да обръщат след вас другият пол. Ако Клеопатра, една от най-емблематичните, съблазнителни и силни жени в историята е използвала аромат в своя полза, вероятно тази стратегия работи добре.
Както вероятно знаете, в Близкия изток дялът на парфюмерийният бизнес нараства всяка изминала година. И разбира се, не би се говорим за успехът на ароматите от Изтока, без да споменем аромата който е най характерен за региона – УД, който е може би един от най-интензивните, и луксозни аромати в момента.
Мощната миризма идва от агаровото дърво, което расте предимно в Индия, Камбоджа, Индонезия, Нова Зеландия.
Технологията на извличането му започва като дърветата се заразяват с особен вид плесен, след което те образуват малки частици смола която се нарича УД. В слоевете на Арабските парфюми, тя обикновено се намира в базовите нотки.
Мъжете обикновено носят аромата в чистият му вид, а жените го смесват с аромати като роза и жасмин, за да добавят женствен и съблазнителен блясък, макар че, много ориенталски аромати всъщност се считат за унисекс.
В културно отношение агаровото дърво се гори като тамян в знак на уважение и гостоприемство, когато гостите влизат в къщата, а могъщите султани са я използвали, за да ароматизират дворците си, тъй като има свойствата на афродизиак и в същината си е едно от най-мощните етерични масла. След вечерята е възможно домакинът да постави на масата поднос с парфюми, докато кафето се сервира, гостите могат да смесват, и да създадат неповторим аромат, който да запази спомена за тяхното посещение.
Магията на арабските парфюми съществува и продължава развитието си и днес, като навлиза все по успешно и в европейският стил и марки. Достатъчно е да кажем, че дизайнерски къщи от Европа и Америка търсят все по запомнящият и разпознаваем подписът на Арабската парфюмерия.

Recent Posts
Пишете ни

Ще Ви отговорим възможно най-бързо!

Не се чете? Смени код! captcha txt
0
0
0
0

×