fbpx
 In Parfum

Парфюмът има изключително въздействие върху нашата памет, от древни времена хората са имали необходимост от създаването на аромати, и използването им в духовната и козметичната сфера.
Думата парфюм е дошла до нас от латинската дума „per fumus“ която означава през димът, историята на парфюма е дълга и много вълнуваща, а тя започва от древните градове в Месопотамия и древен Египет. Във времето традицията е преминавала от ръцете на Вавилон през древна Персия а в по късно време арабите доразвиват това богато изкуство.
В клинописна табличка от 2 хил. пр.Хр. е отбелязано първото в света използване на парфюма като козметичен продукт, луксозна и скъпа стока създадена само за висшето общество. В по късен етап от историята 200 г. пр.Хр. Набатейците създателите на един от най невероятните градове в древността, Петра намиращ се в долината на Уади Муса (Йордания) създават устойчива търговия с Римската империя именно със тамяни, и масла използвани широко в храмовете на Венера и Аполон на територията на днешна Европа. Но след залеза на Римската империя изчезва и необходимоста от изпозването на тези ресурси, за това и идва залеза на Набатейското царство.
Ислямските култури като персите и арабите в историята си винаги са били част от търговският път между изтока и запада, чрез кервани те са покривали огромни разстояния търгувайки с различни общности. Внасяли от Индия етерични масла, различен вид дървесина, Агарово дърво, Уд, Амбра, от долината Тайф в Саудитска Арабия високо ценили качествата на Дамаската роза, така, че доразвиват използването на ароматни съставки а и правенето на парфюми.
Неизвестен арабски учен живял през 9 в. в гр. Абас записва в своят труд името на създателя на арабската парфюмерийна наука, Абу Юсуф Якуб бин Ишаак ал Кинди. Именно той създава първите арабски парфюми с козметична и фармацевтична цел, чрез експерименти с различни видове билки етерични масла. Смята се също, че именно той създава и редица тайни разновидности на аромати, в края на живота си написва и своя книга озаглавена „Книгата на химията на парфюмите и дестилациите“ където записва над 100 рецепти за изработка на редица етерични масла.
През годините арабските парфюми са се оформили в няколко основни групи: Парфюмни масла, Парфюми разтворени в спирт, и Бокхури, които са вид тамян предназначен за ароматизиране на дома. Докосвайки се до арабските парфюми хората могат да разчетат във тях опита и вдъхновението на отминали времена, където красотата е органично свързана с духовният аспект на аромата. Тази традиция продължава и в настоящето, като все повече хора ценят високо изкуството на арабските майстори.

Recent Posts
Пишете ни

Ще Ви отговорим възможно най-бързо!

Не се чете? Смени код! captcha txt
0
0
0
0
[]
×
Спечелете награди и намаления

Не, благодаря. Само добави продукт *С предоставянето на Вашата ел. поща се съгласявате да получавате намаления по електронен път. Може да се отпишете винаги

×