fbpx
 In Parfum

Типичния източен парфюм те пренася в свят на бедуини и арабски принцеси. Свят на приказки и ориенталска екзотика, която те обгръща като воал. Ароматната диря е твоят почерк и издава характер. Но този сетивен букет от усещания носи в себе си много повече. Парфюмерийният занаят е неизменна част от източната култура. С повече от 5000 годишна история, той заляга дълбоко в египетската традиция и се превръща в абсолютен признак за естетика. Различните миризми се използват както с терапевтични, така и с магични цели, тамянът по онова време е по-скъп от златото, а самото извличане на благовонни масла се приема, като акт на изкуство.

Базовите нотки в традиционните арабски парфюми са тамян, жасмин, сандалово дърво, водни лилии, джинджифил, кехлибар, мускус и уд. И макар че в България се гордеем с отглеждането на маслодайна роза, нейните свойства са открити далеч преди да бъде внесена по нашите географски ширини. Именно тя е царицата в източната парфюмерийна индустрия. Най-добрите рози биват отглеждани в долината Таиф, Саудитска арабия и е основа в почти всички парфюми за мъже.

Една от основните разлики между съвременните европейски аромати и ориенталските такива се крие в съдържанието на алкохол. Така наречената „унгарска вода” бива изобретена през 1370г., като нейната цел е да „накара” парфюмните масла да се изпаряват с до 15 пъти по-бързо, отколкото биха го направили по принцип. В резултат на това, парфюмът създава усещането, че е много по-силен отколкото е в действителност, но ароматът почти изчезва само след няколко часа. Съществено предимство при екзотичните парфюми е, че в тяхното съдържание отсъства алкохол и вместо него се използват атарни масла. Те са много по-ниско летливи, попиват в кожата и освобождават ароматните съставки с почти еднакъв интензитет до 24 часа. Най-често
използваните атари са масло от сладък бадем, жожоба, гроздови семки и роза. Независимо дали са с чист аромат или композиция от няколко, атарите могат да се ползват за ароматерапия, добавка към кремове, лосиони и др. Именно поради тези свои качества, ориенталските парфюми намират все по-широко разпространение на европейския пазар и биват предпочитани от истинските ценители на ароматната магия.

Два от най-популярните арабски аромати са Уд и Бакхур. Уд е натурално, ароматично дърво, чието масло може да се използва директно върху кожата. Ако пък искаме да освежим въздуха в стаята, димът от изгарянето му върши чудеса. От друга страна, Бокхур е ароматизатор, който чрез горене разтваря своят аромат и освежава помещението в което е запален. Именно неговото ухание се долавя в дубайските молове и шопинг центровете. Въпреки че Изтока ни се струва някак далечен, факт е, че парфюмерийният бизнес търпи абсолютен подем в световен мащаб. Според данни на Global Industry Analysts през 2015г., парфюмите произведени в Арабия допринасят с 270 мнл. долара от общата сума за световните продажби в този бранш. И докато в Египет много от парфюмите все още биват блендирани на ръка, то в Обединените Арабски Емирства всичко е автоматизирано, за да отговори на големия световен интерес. Според изпълнителния директор на една от най-големите компании за арабски парфюми, жените предпочитат по-силни флорални нотки, докато мъжете избират
дървесни и пикантни аромати.

Самите опаковки, също са от особено значение. Бутилката задължително трябва да изглежда точно толкова красиво, колкото и мирише. Обикновено се избират пищни опаковки, обковани с благородни метали и скъпоценни камъни, така че да опишат точно богатството на съдържанието в шишенцето.
И както казва Юбер дьо Живанши, „парфюмът е като визитна картичка – без аромат си като невидим”. Опитай от Изтока!

Recent Posts
Пишете ни

Ще Ви отговорим възможно най-бързо!

Не се чете? Смени код! captcha txt
0
0
0
0

×